Opal
Pivní styly: ležáky
Původ: Opal je německá aromatická s dobrou resistencí vůči chorobám povolená od roku 2001
Pivovarská charakteristika: jemná aromatická odrůda s nízkým obsahem co-humulonu, kořeněno-sladký aroma profil
Agronomická charakteristika:+/- 1800kg/ha, kompaktní malé hlávky
Alfa kyseliny: 5,0-8,0%
Beta kyseliny: 3,5-5,5%
Cohumulone: 13-17 % alfa kyselin
Celkové silice: 0,7-1,3 ml/ 100 gr.
Aroma: kořeněné, sladké
Myrcene: 25-40 % celkových silic
Caryophyllene: 8-15 % celkových silic
Humulene: 30-50 % celkových silic
Farnesene: <1 % celkových silic
Doporučené použití a chmelení: jako granule typ 90 nebo 45, druhé a třetí chmelení