Gaia

Pivní styly: ležáky 

Původ: Gaia je nová hořká česká odrůda chmele, byla vyšlechtěna z mateřského potomstva po odrůdě Agnus a samčího potomstva po anglické odrůdě Yeoman, povolená v roce 2017. Je pojmenovaná po řecké bohyni země Gaie, protože je velmi robustního vzrůstu a je velmi výnosná

Agronomická charakteristika:1800-2800 kg/ha, středně pozdní odrůda chmele

Alfa kyseliny: 12,0 - 15,0 %

Beta kyseliny: 5,0-10,0 %

Cohumulone: 20-29 % alfa kyselin

Celkové silice: 1,5-2,5 ml/ 100 gramů

Aroma: chmelové, kořeněné, lehce ovocné

Myrcene: 25-35 % celkových silic

Caryophyllene: 9-12 % celkových silic

Humulene: 2-4 % celkových silic

Farnesene: 5-7 % celkových silic

Pivovarská charakteristika: hořký chmel s vysokým obsahem alfa kyselin a silic

Doporučené použití a chmelení: jako granule typ 90, první a druhé chmelení