Gaia
Pivní styly: ležáky
Původ: Gaia je nová hořká česká odrůda chmele, byla vyšlechtěna z mateřského potomstva po odrůdě Agnus a samčího potomstva po anglické odrůdě Yeoman, povolená v roce 2017. Je pojmenovaná po řecké bohyni země Gaie, protože je velmi robustního vzrůstu a je velmi výnosná
Agronomická charakteristika:1800-2800 kg/ha, středně pozdní odrůda chmele
Alfa kyseliny: 12,0 - 15,0 %
Beta kyseliny: 5,0-10,0 %
Cohumulone: 20-29 % alfa kyselin
Celkové silice: 1,5-2,5 ml/ 100 gramů
Aroma: chmelové, kořeněné, lehce ovocné
Myrcene: 25-35 % celkových silic
Caryophyllene: 9-12 % celkových silic
Humulene: 2-4 % celkových silic
Farnesene: 5-7 % celkových silic
Pivovarská charakteristika: hořký chmel s vysokým obsahem alfa kyselin a silic
Doporučené použití a chmelení: jako granule typ 90, první a druhé chmelení