Sladový výtažek - světlý
- sladový výtažek vyrobený z českého plzeňského sladu a pitné vody. Jedná se o infuzní sladinu, z které je na vakuových odparkách odpařena voda, čímž dochází k přirozenému zakonzervování sladiny. Sladové výtažky jsou vyrobeny bez použití jakýchkoliv chemických aditiv (extrakčích činidel, umělých enzymů, konzervantů, slabilizátorů, barviv atd.)
- medová konzistence
- obsah v průměru: sušina 81-83° Bx, sacharidy 76% , bílkoviny 5-7 %, min.látky 1.2%, pH: 5-5.8
- balení: 1.7 kg a 14 kg (domácí trh), 48-49 kg nebo 280 kg obaly (export)
- použití 12 ° P světlé pivo: 0.18 kg sladového extraktu / 1 litr
- doba trvanlivosti: 9 měsíců
Sladový výtažek - tmavý
- sladový výtažek vyrobený ze směsi českého plzeňského, mnichovského, karamelového a barevného sladu a pitné vody. Jedná se o infuzní sladinu, z které je na vakuových odparkách odpařena voda, čímž dochází k přirozenému zakonzervování sladiny.
- medová konzistence
- obsah v průměru: sušina 81-83° Bx, sacharidy 76% , bílkoviny 5-7 %, min. látky 1.2%, pH: 5-5.8
- balení: 1.7 kg a 14 kg (domácí trh), 48-49 kg nebo 280 kg obaly (export)
- použití 12 ° P tmavé pivo: 0.18 kg sladového extraktu / 1 litr
- doba trvanlivosti: 6 měsíců
Výroba piva ze sladových výtažků začíná rozředěním výtažku v teplé vodě na požadovanou stupňovitost a pokračuje klasickým chmelovarem. Následující postup výroby se již nijak neliší od výroby piva ze sladu.
Hlavní výhody výroby piva z výtažku oproti sladu jsou:
- nižší investiční náklady na pivovar;
- jistota vyrovnané kvality piva;
- zkrácení doby potřebné k přípravě piva o 8-12 hodin na každé várce;
- výrazné zjednodušení celé produkce (nenáročnost na technologické znalosti personálu-odpadá vážení sladu, mletí, celé rmutování a scezování sladiny);
- ve městech odpadají potíže spojené s mlátovým hospodářstvím.