Crystal
Pivní styly: převážně americké typy "ale", též ležáky
Původ: Crystal je aromatická triploidní odrůda chmele vyšlechtěná z odrůd Hallertauer, Cascade, Northern Brewer a Early Green. Pěstuje se hlavně ve státě Oregon.
Agronomická charakteristika:1400-2000 kg/ha
Alfa kyseliny: 3,5-6,5 %
Beta kyseliny: 4,5-6,5 %
Co-humulone: 20-26 % alfa kyselin
Celkové silice: 1,0-1,5 ml/ 100 gr.
Aroma: mandarinka, citrusové aroma
Myrcene: 40-65 % celkových silic
Caryophyllene: 4-8 % celkových silic
Humulone: 18-24 % celkových silic
Farnesene: <1 % celkových silic
Pivovarská charakteristika: aromatická odrůda chmele s vyváženou hořkostí, lehké citrusové aroma
Doporučené použití a chmelení: jako lisovaný chmel nebo granule typ 90, třetí chmelení, suché chmelení