Challenger

Pivní styly: převážně britské typy "ale", stout, porter 

Původ: Challenger je tradiční aromaticko-hořká britská odrůda chmele vyšlechtěná z odrůdy N. Brewer a samčích rostlin původem z Německa

Agronomická charakteristika:1600-2000kg/ha, dobře se sklízí

Alfa kyseliny: 6,5-8,5 %

Beta kyseliny: 4,0-5,0%

Co-humulone: 20-25 % alfa kyselin

Celkové silice: 1,0-1,7 ml/ 100 gr.

Aroma: kořeněné chmelové

Myrcene: 30-45 % celkových silic

Caryophyllene: 8-11 % celkových silic

Humulene: 25-30 % celkových silic

Farnesene: 1-3 % celkových silic

Pivovarská charakteristika: aromaticko-hořká odrůda s dobrým aroma profilem

Doporučené použití a chmelení: jako granule typ 90, první a druhé chmelení