Challenger
Pivní styly: převážně britské typy "ale", stout, porter
Původ: Challenger je tradiční aromaticko-hořká britská odrůda chmele vyšlechtěná z odrůdy N. Brewer a samčích rostlin původem z Německa
Agronomická charakteristika:1600-2000kg/ha, dobře se sklízí
Alfa kyseliny: 6,5-8,5 %
Beta kyseliny: 4,0-5,0%
Co-humulone: 20-25 % alfa kyselin
Celkové silice: 1,0-1,7 ml/ 100 gr.
Aroma: kořeněné chmelové
Myrcene: 30-45 % celkových silic
Caryophyllene: 8-11 % celkových silic
Humulene: 25-30 % celkových silic
Farnesene: 1-3 % celkových silic
Pivovarská charakteristika: aromaticko-hořká odrůda s dobrým aroma profilem
Doporučené použití a chmelení: jako granule typ 90, první a druhé chmelení